Grattis Ingmar 100 år!

Mia Sjöström från Svenska Dagbladet kom till vår workshop på Trollbodaskolan i Hässelby, här kan ni läsa hennes reportage som utkom lagom till Ingmars 100 årsdag! Grattis Ingmar!

I år är det Bergmanåret som firar den världsberömda regissören Ingmar Bergman. Det uppmärksammas över hela världen – även hos klass 4B på Trollbodaskolan.

För några dagar sedan, den 14 juli, var det exakt 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Han var en svensk världsberömd film- och teaterregissör som vann tre Oscars för sina filmer. Du kanske har sett honom på 200-kronorssedeln? 100-årsjubileet ska firas under hela året med olika filmfestivaler och utställningar över världen.

I klass 4B i Trollbodaskolan i Hässelby ska eleverna göra animerad film om Bergmans demoner. För – trots att Ingemar Bergman var så känd så var han också väldigt orolig och rädd för olika saker. Han var tillexempel rädd för döden, katter, hundar, insekter och folksamlingar. Sina rädslor kallade han för sina ”dämoner”.

– Bergman hade jättemånga demoner. Vi hittade på en syskondemon till vår film, säger Yasin.

– Vi tänkte att syskon är jobbiga, säger Izabella som ska göra demonens röst.

I filmen kommer syskondemonen, som är grön med röda horn, och häller ut mjölk på två syskon som ligger och sover i sin säng.

– En demon är en läskig varelse som äger helvetet, säger Edgar.

– Eller ett läskigt odjur, säger Felicia.

– Demoner kan vara i dina mardrömmar och Bergmans demoner kanske är hans känslor, säger Mehdi.

Under bildlektionerna de senaste veckorna har eleverna fått hitta på vad deras film ska handla om och rita figurerna och bakgrunderna som ska vara med. Idag ska de jobba hela dagen med att filma i animationslådorna, klippa och lägga på röster och musik.

– Det är jätteroligt att göra film, man blir kreativ, säger Vilma.

Det blir Erling Ericsson glad över att höra, för han är den som har hittat på animationslådorna och filmprojektet om Bergmans demoner som han gör tillsammans med Den pedagogiska Designbyrån.

– Just nu finns det 50 animationslådor på olika skolor runt om i Sverige, berättar han.

I klass 4B börjar filmerna ta form. En handlar om Frankenstein och en Alien som landar på jorden för att spränga Arlanda, en annan om två pojkar som blir skrämda av ett spöke och kommer till spökhimlen.

– Jag ritade alla karaktärerna till vår film som handlar om en mat-tant som häller gift i skolmaten, berättar Moa.

I hennes grupp har man redan hunnit filma 430 bilder vilket blir lite drygt en halv minuts film. Mellan varje bild de tar flyttar de figurerna några millimeter. Det gör att när alla bilder visas snabbt efter varandra så ser det ut som om figurerna rör sig.

– Det är väldigt kul, säger Yasin.

ArtikelSvD.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: